Minulle yksi vaikeimmilta tuntuvista asioista Vietnamissa on erilainen aikakäsitys. Karrikoidusti voidaan sanoa, että siinä missä Suomessa ajan tuhlaaminen on syntiä, on asia Vietnamissa päinvastoin eli kiirehtimistä pidetään pahana ja verkkaisuus on maan tapa. Vietnamissa on omaksuttu buddhalaisuudelle tyypillinen ajattelutapa, jonka mukaan asiat ehtii tehdä huomennakin, kun taas Suomessa tunnutaan ajattelevan, ettei mitään pitäisi jättää myöhemmälle.

Vietnamin tapoihin, niin työelämässä kuin yleisestikin, kuuluu Suomen perspektiivistä katsottuna joutilaana olo ja ajan tuhlaaminen. Yhdessä istuskeleminen ja ihmetteleminen, vaikka tehtävää riittäisi, on enemmän sääntö kuin poikkeus. Hyvien suhteiden ylläpitäminen nähdään Vietnamissa tärkeämpänä kuin itse tekeminen ja aikaansaaminen, kun taas Suomessa palvotaan tuotteliaisuutta. Jos tehtävää on liikaa ja stressi pukkaa päälle, voi suomalaiselle kaverille sanoa, ettei nyt oikein ehdi jutella tämän kanssa, mutta jutellaan huomenna oikein kunnolla vaikka kahvikuppien ääressä. Vastaava ei kuulu Vietnamin tapoihin, vaan jos kaveri tahtoo jutella, niin hänen kanssaan jutellaan, ja omat kiireet hoidetaan myöhemmin.

Suomessa ei juuri kohtaa kaduilla maleksivia ihmisiä, vaan kaikki kävelevät reippaan ja määrätietoisen oloisesti. Vietnamissa saa osakseen ihmetteleviä katseita, jos kiirehtii, eikä kaduilla oikein edes pysty etenemään sata lasissa, kun ihmiset töpeksivät edessä. Suomen kaupoissa kassatyöntekijät toimivat tarmokkaasti, kun taas Vietnamissa he tuntuvat kilpailevan siitä, kuka ottaa ostoksista hinnat kaikista hitaimmin.

Vietnamissa kaikista eniten aikaa kulutetaan varmaankin ruoan laittamiseen. Minusta näyttää siltä, että kun edellinen ateria on vihdoin saatu syötyä, aletaan seuraavaa jo valmistaa. Vietnamilaiset ruoat tuntuvat olevan monimutkaisempia valmistaa kuin suomalaiset, sillä täällä ruoan laittoon kuuluu usein monia eri vaiheita yrttien nyppimisestä lähtien. Suomessa taas ainekset heitetään pataan ja pata lyödään uuniin ja syödään ilman sen kummempia kommervenkkeja.

Vietnamissa tulee pakostakin harjoiteltua kärsivällisyyttä ja mielenmalttia.