Viime viikonloppu meni yllättäen Halong Cityssä ja Halong Baylla, kun ystäväni kutsui minut hänen työpaikkansa kustantamalleen reissulle mukaansa. Tuntui kivalta päästä taas pariksi päiväksi toisiin maisemiin.

Lähdimme reissuun lauantaina aikaisin aamusta. Saavuimme Halong Cityyn aamupäivästä, ja lauantaina vierailimme pagodassa, kauniilla rannalla ja seuralaisemme Halong Cityssä asuvan sukulaisen luona. Illalla kävimme yöuinnilla lämpimässä meressä.

Sunnuntaina pääsimme vihdoin itse Halong Baylle. Alun perin meille oli kerrottu, että vietämme merellä maisemia ihaillen noin kuusi tuntia, mutta jostain syystä suunnitelma olikin muuttunut ja olimme siellä vain kaksi tuntia. Tämän jälkeen oli tarkoituksena palata Hanoihin. Olisimme tahtoneet ystäväni kanssa olla Halong Baylla pidempään, joten ehdotimme hänen vietnamilaisista työtovereista muodostuvalle matkaseurueellemme, että me voisimme vielä jäädä sinne kahdestaan ja tulla sitten omia aikojamme bussilla takaisin Hanoihin. Niin uskomatonta kuin se onkin, ei meidän annettu jäädä Halong Baylle, sillä kukaan ei kuulemma suojelisi meitä, jos matkaseuramme palaisi Hanoihin ja jättäisi meidät Halong Cityyn. Vietnamissa ei olla totuttu siihen, että nainen tekisi itsenäisesti yhtään mitään, ja etenkin ulkomaalainen nainen nähdään jostain kumman syystä avuttomana ja kaiken nähdään olevan hänelle liian vaikeaa ja vaarallista. Näin ollen meidän ei yksinkertaisesti annettu jäädä Halong Baylle, ”no protection”, vaan jouduimme palaamaan seurueemme kanssa samaa matkaa takaisin Hanoihin.

Olimme tahtoneet kovasti rentoutua merellä ja seilailla siellä kauniissa maisemissa rauhassa, joten Hanoissa seurueesta eroon päästyämme suuntasimme bussiasemalle ja matkustimme neljän tunnin matkan takaisin Halong Cityyn, jonne saavuimme myöhään yöllä. Yhteensä tähän edestakaisin matkusteluun kaikkine säätöineen meni noin 11 tuntia eli aika uskomatonta touhua taas jälleen täällä Vietnamissa. Eilinen meni sitten mukavasti Halong Baylla rauhassa seilaillessa ja illalla tulimme takaisin Hanoihin bussilla. Ei tarvittu protectionia.