Tapasin kämppikseni perjantaina keskustassa töiden jälkeen; olin ollut aamupäivän yläasteella opettamassa, joten olin jo valmiiksi sopivasti aivan keskustassa. Kämppikseni olivat hoitaneet majoituksen ja kuljetuksen järjestämisen. Matkustimme mukavasti tila-autolla neljän tunnin matkan Mai Chau-kylään, joka sijaitsee siis noin 130 kilometriä Hanoista lounaaseen. Neljä tuntia meni sukkelaan nukkuessa; en ollut ehtinyt nukkua edellisyönä tuntia pidempää. Saavuimme Mai Chauhun noin kuuden aikaan illalla. Mai Chau on siis aivan maaseutumaisemissa oleva pieni ja rauhallinen kylä, jossa majoittaudutaan melko alkeellisissa ja perinteisissä "puumajoissa" (stilt house). No, alkeellisuuden saa kukin itse määritellä, Mai Chau on nykyään melkoinen turistipaikka ja majoista löytyy sähköt sekä lämmintä vettä, mutta missään nimessä ei voida puhua mukavasta hotellimajoituksesta.

Perjantai-illan voisi sanoa olleen melko hyinen, pimeä ja jopa ankea. Olimme tietenkin nälissämme Mai Chauhun saavuttuamme, mutta kohtuuhintaisen ruokapaikan löytäminen osoittautui yllättävän hankalaksi. Reilun tunnin harhailun jälkeen pimenevissä maalaismaisemissa saimme lopulta eteemme lautaselliset höyryävää nuudelikeittoa. Lämmin nuudelikeitto poisti vähitellen Mai Chauhun saapumisen aiheuttaman ensijärkytyksen (en etukäteen osannut arvata, että kyse on todellakin aivan pikkuruisesta paikasta, jossa ei ole juuri mitään sen ihmeellisempää kuin luonnonrauha). Loppuillaksi vetäydyimme pelaamaan korttia huoneeseemme, ja tunnelma oli oikeastaan tosi kiva ja idyllinen.

Lauantaina vuokrasimme polkupyörät, joilla lähdimme tutkimaan lähiseutuja. Maisemat olivat idylliset ja kuvia tuli räpsittyä reilusti. Oli aika hauskaa pyöräillä aivan keskellä-ei-mitään. Pari tuntia pyöräiltyämme palasimme takaisin pikkukyläämme lounaalle, jonka jälkeen kaksi meistä lähti tutkimaan kyläämme kahden meistä jäädessä lämpimien vällyjen alle nukkumaan; minä valitsin ehdottomasti lämpimän sängyn. Iltapäivällä lähdimme vielä uudestaan pyöräilemään, nyt vain eri suuntaan kuin aiemmin päivällä. Pyöräreissun jälkeen olikin sitten jo päivällisen aika, jonka jälkeen kiertelimme kylässämme ja katselimme kaikkea, mitä heillä oli myytävänä. Kun kylmyys ja koleus kävi liialliseksi, siirryimme mukavasti loppuillaksi huoneeseemme vällyjen alle.

Sunnuntaiaamu oli sateinen ja edellispäivää  vielä koleampi. Kiertelimme taas jonkin aikaa myyntikojuja, jonka jälkeen pakkasimme ja laitoimme itsemme lähtövalmiiksi. Jäätävissä oloissa nautitun lounaan jälkeen pääsimme vihdoin takaisin tila-autoon, joka kuljetti meidät sumuisten maisemien läpi Hanoihin. Itsessäni Mai Chau ei herättänyt mitään sen suurempaa ihastusta ja varmaan yksi päivä olisi riittänyt minulle mainiosti Mai Chaun kokemiseen. Alkeelliset olot eivät ole minua varten, etenkään kun lisänä on vielä hirmuinen koleus ja kylmyys. Tarvitsen yksinkertaisesti tietyt asiat, kuten siistin, kivan ja lämpimän kylpyhuoneen, kunnon sähköt, nettiyhteyden ja vähän enemmän elämää ja kaupunkimaisemaa ympärilleni, jotta voin kokea oloni hyväksi. Oli kiva nähdä Mai Chau ja viettää siellä pari päivää, mutta vielä kivempi oli palata takaisin Hanoihin.