Hymy. Vietnamissa, kuten monissa muissakin Aasian maissa, sosiaaliseen kanssakäymiseen kuuluu olennaisena osana hymyileminen. Tätä ns. sosiaalista hymyä ei vaadita Suomessa, mutta Vietnamissa se on hyvä muistaa ihan jokapäiväisessä elämässä, ellei tahdo leimautua huonokäytöksiseksi tai töykeäksi. Myös tilanteissa, joissa hermot ovat kovilla, tulisi muistaa säilyttää malttinsa ja olla ystävällinen, jos mielii säilyttää kasvonsa muiden edessä.

Go with a flow. Vietnamissa jos jossain pääsee pitkälle menemällä virran mukana. Niin kaoottisesta liikenteestä kuin muistakin tilanteista selviää mitä parhaiten seuraamalla virtaa tulevasta turhia murehtimatta; myös huolestuttavilta vaikuttavilla asioilla on tapana järjestyä.

Mitä tahansa voi tapahtua. Vietnamissa itsensä tuppaa löytämään mitä omituisimmista tilanteista. Minä löysin itseni seisomassa yhtäkkiä kolmikymenpäisen opiskelijalauman edessä mikrofoni kädessä englannin tuntia pitämässä ilman minkäänlaista oppitunnin suunnittelua tai opiskelumateriaalia, mutta tästäkin selviää mainiosti mielenmalttinsa säilyttämällä ja menemällä vain tilanteen mukana.

Kielitaito/-muuri. Opettelemalla vähän vietnamia ei vain ilahduta vietnamilaisia, mutta myös selviää monesta tilanteesta paljon helpommalla ja halvemmalla, kun pystyy esimerkiksi tinkimään hinnasta vietnamin kielellä. Englanninkielen taito on yleisesti aika heikkoa, eikä esimerkiksi ravintoloissa keskustan turistialueen ulkopuolella ole englanninkielistä menua, joten muutaman yleishyödyllisen ilmaisun opetteleminen voi olla paikallaan ihan oman arkielämänsä helpottamiseksi.

Unohda oma rauha. Meluaste on toisinaan jotain päätä huimaavaa. Jatkuva liikenteen virta aiheuttaa aivan oman melunsa, jonka lisäksi vietnamilaisilla on tapana huudattaa musiikkia täysillä eikä esimerkiksi tule kuulonkaan, että puhuisi puhelimeen normaaliäänellä, huutamatta. Suomessa ongelmat ratkeavat kuin itsestään ottamalla niistä välimatkaa ja menemällä vaikka metsään kävelemään, mutta Vietnamissa rentouttava kävelylenkki voi muodostua joksikin aivan muuksi liikenteen seassa poukkoillessa mopokuskien yrittäessä saada sinua kyytiinsä ja vietnamilaisten huudellessa helloa ulkomaalaisen nähdessään.

Syöminen. Vietnamilaiset rakastavat ruokaa ja syömistä ja tahtovat tarjota vieraalleen parasta, mitä tietävät, eli ruokaa, joten on hyvä varautua syömään useasti ja paljon. Vietnamissa jos missä ruoka on varsin keskeisenä osana niin arkielämää kuin myös juhlia. Vietnamilainen ruoka on kuitenkin pääosin varsin kevyttä ja terveellistä; Vietnamissa ei juuri ylipainoisiin ihmisiin törmää, lukuun ottamatta paksuja länsimaalaisia turisteja.