Viime viikolla huomioni vangitsi uutinen, jonka mukaan Nokia rakentaa uuden tehtaan Vietnamiin. Nokialla on ennestään kymmenen tehdasta yhdeksässä eri maassa: Suomessa, Britanniassa, Unkarissa, Romaniassa, Kiinassa, Etelä-Koreassa, Intiassa, Meksikossa ja Brasiliassa. Minua kiinnosti Nokian halu perustaa tehdas nimenomaan Vietnamiin, joten aloin selvittämään, mikä Vietnamissa vetää puoleensa, ja eteeni avautui melkoinen menestystarina, josta kerron tänään.

Maassa sodittiin noin 30 vuoden ajan vuosina 1946–1975, kun vietnamilaiset sotivat sekä keskenään että ranskalaisia ja amerikkalaisia vastaan. Sodan jälkeen kommunistinen Vietnam oli köyhä, eristäytynyt ja sulkeutunut maa, eikä sillä ollut juurikaan kehitysyhteistyötoimijoita. Tulevaa kehitystä edesauttavia tekijöitä olivat kommunistisessa yhteiskuntajärjestelmässä arvostettu koulutus sekä Vietnamin verrattain tasa-arvoinen yhteiskunta.

Vuonna 1986 Vietnamissa aloitettiin reformiprosessi eli yritystoimintaa helpotettiin ja markkinoita alettiin vähitellen avata sekä keskusjohtoista taloutta purkaa. Tärkeimpänä uudistuksena oli valtioiden suurtilat paloitellut maareformi, joka siirsi pellot viljelijöiden käyttöön maankäyttöoikeustodistuksilla. Maareformin seurauksena maataloustuotanto pääsi kasvamaan.

1980-luvulla Vietnamissa oli vakava ruokapula, ja riisi tuotiin ulkomailta, mutta tähän päivään mennessä se on kohonnut maailman toiseksi suurimmaksi riisinviejäksi. 1990-luvulla tuloköyhyys väheni Vietnamissa enemmän kuin missään muualla maailmalla. Uudistusten alkaessa yli puolet vietnamilaisista oli aliravittuja, kun nyt luku on noin kolmannes. Lisäksi lapsikuolleisuus on puolittunut, odotettavissa oleva elinikä kohonnut kuudella vuodella ja puhtaan veden saanti parantunut.

Määrätietoisesti teollistuneen Vietnamin ulkomaankauppa on kasvanut voimakkaasti, ja tieto- ja viestintäteollisuuden ennustetaan rantautuvan Vietnamiin vaurastuttaen sitä entisestään. Tänä päivänä Vietnam on yksi eniten kehitysapua nauttivista maista, ja avunantajat ovat mielellään mukana Vietnamin kehittämisessä, sillä siellä heidän rahoillaan saadaan selviä tuloksia aikaan. Suomi on toiminut Vietnamissa pidempään kuin missään muualla Aasiassa, aina 1970-luvun puolivälistä saakka. Myös ulkomaiset sijoittavat ovat löytäneet Vietnamin sijoittaen sinne kasvavissa määrin.

Haasteita kehittyvälle Vietnamille ovat ihmisryhmien ja alueiden välillä kasvavat erot, kun suuret kaupungit ja etenkin maan eteläosat kasvavat kovaa vauhtia maaseudun ja maan pohjoisosien jäädessä jälkeen tästä kehityksestä.

Lähteet:

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Nokia+perustaa+tehtaan+Vietnamiin/1135264203768

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110363001&ext=rss

http://www2.edu.fi/aasia/index.php?option=com_content&task=view&id=78

http://www.undp.fi/koyhyys-vietnam/

http://www.ykliitto.fi/kolumni/mopojen_vaistelya_vietnamissa