Sain tänään uuden viisumin, jonka myötä kivi tipahti sydämeltä. Periaatteessa olen varmaan turhaan kantanut huolta uudesta viisumista, mutta täällä kun on hyvin epätodennäköistä, että asiat etenisivät täysin suunnitelmien mukaisesti, niin vähän mietitytti, että mitenkähän uuden viisumin kanssa käy. Etenkin kun olen kuullut kauhutarinoita siitä, miten maahanmuuttovirasto Vietnamissa hukkaa passeja ja töpeksii aikataulujen kanssa... Ja itselleni oli välttämätöntä saada passi viisumitarran kanssa käsiini piakkoin, jotta pääsen lentämään Malesiaan ja takaisin Vietnamiin. Ja kaiken päälle kun vielä TET-loma on aivan käsillä, eikä maassa tunnu mikään pyörivän näin lähellä vuoden kohokohtaa, kiinalaista uutta vuotta, niin ehdin tosiaan ottaa jo vähän harmaita hiuksia viisumistani. Ja eilen alkoi viisumin ajoissa saaminen todella huolettaa, kun muistutin, että tarvitsen uuden viisumin huomenna ja sain vastaukseksi hämmästyneen katseen ja kysymyksen, että huomennako sen todella tarvitsen. Joten kaikki olosuhteet nähden tunnen olevani todella onnekas, kun näin kivuttomasti ja hyvissä ajoin sain viisumini ja passini takaisin. Uusi viisumini on voimassa 24.4 saakka ja tällä kertaa multiple-entryn kanssa, jotta matkustelu Vietnamin ulkopuolelle onnistuu helpommin. Hintaa viisumille tuli kiitettävästi, mutta niinhän se on, että rahaa tulee ja menee.

TET-lomaan tuntuu liittyvän yksi melko hupaisa asia: kukaan ei tunnu täysin varmuudella tietävän, milloin lomalta palataan takaisin kouluun työntekoon. Yritin selvitellä tätä asiaa hyvissä ajoin jo kuukausi pari sitten, jotta pystyisin paremmin suunnittelemaan lomani vieton, mutta sain aina vastaukseksi epämääräisen "TET-loma on yleensä tammikuun lopussa tai helmikuun alussa". Muutama viikko sitten sain tietää varmuudella, milloin loma alkaa ja mitkä ovat viralliset pyhäpäivät, joten lentojen yms. varaaminen ja suunnittelu kävi paljon helpommaksi tämän tiedon myötä. Loman loppumisen ajankohta on yhä hieman hämärän peitossa, sillä osalla loma tuntuu kestävän viikolla, toisilla kaksi. Kun tähänkään aikatauluun ei tullut sen enempää selkoa, niin suunnittelin oman lomani kahden ja puolen viikon mittaiseksi ja varasin lennot sen mukaan. Nähtäväksi jää, olenko viikon liian pitkään lomalla... Tänään tapasin yläasteen rehtorin ja hän antoi minulle oikein tarkkaa tietoa loman pituudesta: "Oppilaat palaavat lomalta noin kahden viikon kuluttua". Mitä lienee sitten tarkoittaakaan tuo noin kahden viikon kuluttua...

Tällaista Vietnamista tällä kertaa. Passejen ja viisumiaikataulujen kanssa töpeksivä maahanmuuttovirasto ja TET-loma, jonka tarkkaa kestoa kukaan ei tunnu tietävän. Pitäisikö itkeä vai nauraa?