Viikonloppuun on kuulunut Suomessa railakas vapun juhlinta, ja myös Vietnamissa juhlitaan, tosin hieman eri mittakaavassa kuin Suomessa. Eilinen eli 30.4 tunnetaan täällä vapautumisen tai voiton päivänä (Vietnam Liberation Day or Vietnam Victory Day). Kyseisenä päivänä vuonna 1975 Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama Việt Cộng yhdessä Pohjois-Vietnamin joukkojen kanssa valtasi Saigonin (nyk. Ho Chi Minh City), mikä oli merkkinä Vietnamin sodan päättymisestä. Kuluva päivä 1.5 on puolestaan Suomen tapaan myös Vietnamissa kansainvälinen työväen päivä (International Labour Day). Ja koska nämä viralliset vapaapäivät sattuivat osumaan viikonlopulle, hyvitetään maanantai ja tiistai vapaapäiviksi.

Kuten tavallista, suuri osa vietnamilaisista palaa kotikaupunkiinsa/-kyläänsä viettämään juhlapyhät yhdessä perheen ja suvun kanssa. Hanoin keskustassa riittää kuitenkin menoa ja vilskettä, kun kaupunkiin jääneet vietnamilaiset kerääntyvät keskustan tuntumaan, ja samoin tekevät myös turistit. Kauempana keskustasta liikenne on epätavallisen rauhallista ja kadut lähes autioita verrattuna tavanomaiseen. Olen asustellut pari päivää aivan Hanoin keskustassa asuvan kaverini luona. Kävin eilen keskustasta etäällä sijaitsevassa asuinpaikassani vaihtamassa kamoja, ja oli tosi hassua, miten keskustassa ihmisvilinä oli melkoinen, mutta vähän etäämmällä ei missään näkynyt juuri ketään. Normaalisti täyteen sullotussa bussissa oli lisäkseni vain muutama matkustaja.

Eilen illalla Hoan Kiem-järven tuntumassa järjestettiin esityksiä. Musiikki pauhasi ja lavalla nähtiin muun muassa jalkapalloa pelaava apina sekä taikuri valkoisten kyyhkyjen kanssa. Esityksiä mielenkiintoisemmaksi muodostui ihmisvilinän seuraaminen: turisteja, vietnamilaisia mopoineen, muutama poliisi autonsa kanssa, ihmisiä menossa ja tulossa… Kuten Hanoissa yleensäkin, myös eilen juhlinnasta huolimatta kaikki sujui hyvin säntillisesti. Esitykset päättyivät puoli kymmeneltä illalla. Vaikka pidän Hanoita hyvin mielenkiintoisena paikkana – ei vähiten sen kommunistisuutensa takia –, niin on se samalla myös tietyssä mielessä tylsähkö kaupunki juuri kommunismin takia: kaikki on hyvin maltillista, säntillistä ja ennen kaikkea tiukasti hallinnassa. Toisaalta tämä tekee Hanoista myös sangen turvallisen kaupungin.

Mutta sen pitemmittä puheitta lopettelen tähän. Hyvää vappua kaikille!