Tapani mukaan olen seurannut uutisia aktiivisesti myös täällä Vietnamissa. Luonnollisesti maailmalla tapahtuu kaiken aikaa, ja etenkin lähiaikoina vavahduttavia tapahtumia tuntuu olleen jopa liikaa.

Arabimaailmassa on kuohunut jo useamman kuukauden ajan, eikä loppua näy. Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän levottomuudet näkyvät globaalissa mittakaavassa öljyn hinnan kallistumisena, jonka haittavaikutukset maailmantalouteen voivat näkyä talouden kasvun hidastumisena ja inflaation kiihtymisenä. Euroopasta katsottuna kriisi ei ole missään toisella puolella maapalloa, vaan Välimeren vastarannalla, mikä voi näkyä esimerkiksi lisääntyvänä pakolaismääränä Euroopassa.

Samaan aikaan Japanissa taistellaan ydinkriisin kanssa. Ydinturmaa edeltäneet maanjäristys ja tsunami aiheuttivat tuhansien ihmisien kuoleman ja inhimillisen kriisin. Kun tähän päälle lisätään vielä Fukushiman ydinkatastrofi, ei tilanne vaikuta kovin hyvältä. Japanin katastrofin mahdollisista vaikutuksista maailmantalouteen on ollut viime aikoina paljon puhetta; toiset ovat sitä mieltä, ettei asialla ole vaikutusta maailmantalouteen, kun taas toiset väittävät haittavaikutusten olevan merkittäviä.

Kriisiä pukkaa, vaikka tarkastelisimme pelkästään Euroopan tilannetta; Euroopassa jyllää talouskriisi.  Nähtäväksi jää, miten euromaat selviävät velkakriisistä. Pelkästään Suomea tarkasteltaessa riittää uutisoinnin aihetta muutaman viikon kuluttua järjestettävistä eduskuntavaaleista, joista on odotettavissa erittäin mielenkiintoiset, ainakin, jos gallupeita on uskominen.

Arabimaiden mellakointi, Japanin katastrofi, euroalueen kriisi… Mitä maailmassa on oikein meneillään?